WO1992014475A1 - Prophylactic ferments for combatting dental caries - Google Patents

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WO1992014475A1
WO1992014475A1 PCT/FR1992/000126 FR9200126W WO9214475A1 WO 1992014475 A1 WO1992014475 A1 WO 1992014475A1 FR 9200126 W FR9200126 W FR 9200126W WO 9214475 A1 WO9214475 A1 WO 9214475A1
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Abstract

Prophylactic ferments for combatting dental caries on account of their competitive ecological properties in relation to possible cariogenic strains and agro-food properties enabling them to be used in industry. The prophylactic ferments consist of different bacteria capable of entering into competition with other oral flora bacteria, such as avirulent strains of $i(Streptococcus), $i(Lactobacillus) and $i(Stomatococcus), or any other avirulent bacterial or mutant species corresponding to the oral health. Said prophylactic ferments can be used alone, or preferably in association, for example, as coferments in the manufacture of yoghurts, kefirs and other fermented milk-based products, or as lyophilizing products in the form of tablets. The prophylactic ferments according to the invention are for use especially in the agro-food, healthfoods and pharmaceutical industries.

Description

FERMENTS PROPHYLACTIQUES FAVORISANT LA PREVENTION DE LA CARIE DENTAIRE PROPHYLACTIC FERMENTS TO PROMOTE DENTAL CARIES PREVENTION
La présente invention concerne des ferments prophylactiques qui favorisent la prévention de la carie dentaire grâce à des propriétés bactériologiques compétitives vis-à-vis d'éventuelles flores .cariogènes et à des propriétés agro-alimentaires permettant leur utilisation industrielle. Ces ferments sont particulièrement adaptés aux industries alimentaires et diététiques, par exemple associés aux ferments lactiques pour la fabrication de yaourts et autres produits à base de laits fermentes, ainsi qu'à l'industrie pharmaceutique, par exemple sous forme de comprimés lyophilisés.The present invention relates to prophylactic enzymes which promote the prevention of dental caries by virtue of bacteriological properties which are competitive vis-à-vis possible .cariogenic flora and with agro-food properties enabling their industrial use. These ferments are particularly suitable for the food and dietetic industries, for example associated with lactic ferments for the manufacture of yogurts and other products based on fermented milks, as well as for the pharmaceutical industry, for example in the form of lyophilized tablets.
La carie dentaire est une maladie infectieuse transmissible largement répandue dont le principal responsable est Streptococcus mutans, une bactérie capable de détruire l'émail et la dentine en libérant des acides dans le milieu buccal lors de la dégradation des hydrates de carbones. Selon la nomenclature en vigueur (Bergey's Manual 8ème édition, 1984 et 1986) l'espèce S. mutans est en fait formée de huit sérotypes dénommés de a à h : S. mutans proprement dit (sérotypes c, e, f), S. rattus (sérotype a), S. cricetus (sérotype b) et S. sobrinus (sérotypes d, g, h). Les espèces cariogènes de ce groupe (S. mutans c et f, S. sobrinus d et g) sont caractérisées en particulier par leur aptitude à coloniser les tissus mous grâce à des adhésines spécifiques, à coloniser les tissus durs par des polysaccharides extra-cellulaires (dextrane ou glucanes), à coaggréger avec les autres bactéries orales, à former rapidement des acides à partir des sucres et à survivre à des pH très bas. D'autres bactéries orales peuvent potentialiser ce pouvoir cariogène dans les lésions carieuses débutantes ou établies, en particulier d'autres espèces de genre Streptococcus et certaines espèces des genres Actinomyces (A. naeslundii et A. odontolyticus) et Lactobacillus ( casei et L. fermentum). La carie entraîne une destruction progressive et irréversible de la dent atteinte qui, non soignée, peut être à l'origine d'infections localisées ou généralisées. Les techniques préventives actuelles reposent sur une hygiène bucco-dentaire correcte, une consommation raisonnée d'hydrates de carbone et l'utilisation de produits d'hygiène et de soins dentaires fluorés. Ces méthodes bien qu'efficaces nécessitent une coopération individuelle active qui est loin d'être systématiquement observée, surtout chez les enfants, si bien que la carie reste encore un problème majeur de santé publique. Le dispositif selon l'invention repose sur le principe de compétition interbactérienne et d'équilibre écologique au sein de la flore orale : il permet de favoriser la prévention de la carie dentaire par un apport exogène répété, au niveau de la plaque dentaire, de petites quantités de ferments prophylactiques non virulents susceptibles de s'opposer à la colonisation des surfaces dentaires par une éventuelle flore cariogène dominée par des souches pathogènes de S. mutans En effet, la plaque précoce qui recolonise l'émail chez les sujets indemnes de caries actives est dominée par des bactéries de typeTooth decay is a widely spread infectious disease primarily responsible for Streptococcus mutans, a bacteria capable of destroying enamel and dentin by releasing acids in the oral environment during the breakdown of carbohydrates. According to the current nomenclature (Bergey's Manual 8th edition, 1984 and 1986) the species S. mutans is actually made up of eight serotypes referred a to h: S. mutans itself (serotypes c, e, f), S rattus (serotype a), S. cricetus (serotype b) and S. sobrinus (serotypes d, g, h). The cariogenic species of this group (S. mutans c and f, S. sobrinus d and g) are characterized in particular by their ability to colonize soft tissues using specific adhesins, to colonize hard tissues with extracellular polysaccharides (dextran or glucans), to coaggregate with other oral bacteria, to quickly form acids from sugars and to survive at very low pH. Other oral bacteria can potentiate this cariogenic power in early or established carious lesions, in particular other species of the genus Streptococcus and certain species of the genera Actinomyces (A. naeslundii and A. odontolyticus) and Lactobacillus (casei and L. fermentum ). Caries leads to progressive and irreversible destruction of the affected tooth which, if left untreated, can cause localized or generalized infections. Current preventive techniques are based on correct oral hygiene, reasoned consumption of carbohydrates and the use of fluoride hygiene and dental care products. These methods, although effective, require active individual cooperation which is far from being systematically observed, especially in children, so that cavities are still a major public health problem. The device according to the invention is based on the principle of interbacterial competition and ecological balance within the oral flora: it makes it possible to promote the prevention of dental caries by a repeated exogenous contribution, at the level of the plaque. dental, small quantities of non-virulent prophylactic ferments capable of opposing the colonization of dental surfaces by a possible cariogenic flora dominated by pathogenic strains of S. mutans Indeed, the early plaque which recolonizes enamel in uninjured subjects of active caries is dominated by bacteria type
5 cocci Gram positif, immobiles, aérotolérants et/ou capsulés, en particulier S. sanguis (sérotype 1: S. gordoπii, sérotype 2 : S. mitior ou S. oralis), S. mitis (sérotypes 1 et 2) et Stomatococcus mucilaginosus, un commensal capsulé non cariogène de la flore orale. Ces différentes espèces se retrouvent en proportions variables selon les individus, la localisation et l'ancienneté des dépôts. Les espèces entrant dans la constitution des5 Gram positive cocci, immobile, aerotolerant and / or encapsulated, in particular S. sanguis (serotype 1: S. gordoπii, serotype 2: S. mitior or S. oralis), S. mitis (serotypes 1 and 2) and Stomatococcus mucilaginosus , a non-cariogenic encapsulated commensal of the oral flora. These different species are found in variable proportions depending on the individuals, the location and the age of the deposits. The species included in the constitution of
10 ferments prophylactiques sont donc choisies:10 prophylactic enzymes are therefore chosen:
- parmi toutes les souches non virulentes de bactéries compatibles avec le maintien de l'intégrité bucco-dentaire,- among all non-virulent strains of bacteria compatible with the maintenance of oral integrity,
- parmi les colonisateurs précoces de la plaque mentionnés ci-dessus en particulier S. mitis (ATCC 15 909, ATCC 15 912), S. salivarius (ATCC 9758, ATCC 13 419, ATCC 27- among the early colonizers of the plate mentioned above in particular S. mitis (ATCC 15 909, ATCC 15 912), S. salivarius (ATCC 9758, ATCC 13 419, ATCC 27
15 945), et Stomatococcus mucilaginosus (ATCC 25 296, CCM 2417, NCTC 10 663),15 945), and Stomatococcus mucilaginosus (ATCC 25 296, CCM 2417, NCTC 10 663),
- parmi les souches non virulentes de S. mutans, L casei (en paticulier L casei subsp. rhamnosus ATCC 7469, DSM 20 012, DSM 20 021 , DSM 20 022, DSM 20 023, DSM 20 245, DSM 20 247), et L fermentum,- among the non-virulent strains of S. mutans, L casei (in particular L casei subsp. rhamnosus ATCC 7469, DSM 20 012, DSM 20 021, DSM 20 022, DSM 20 023, DSM 20 245, DSM 20 247), and L fermentum,
- parmi les souches non virulentes de L. acidophilus (ATCC 4356), L. crispatus (ATCC 33 20 820, VR 3199), L. gasseri (DSM 20 243) et L salivarius (L. salivarius salivarius- among the non-virulent strains of L. acidophilus (ATCC 4356), L. crispatus (ATCC 33 20 820, VR 3199), L. gasseri (DSM 20 243) and L salivarius (L. salivarius salivarius
ATCC 1 1 741 , L salivarius salicinus ATCC 1 1 742) qui ont le double avantage de présenter un tropisme pour le milieu buccal et d'appartenir au groupe des lactobacilles thermophiles directement utilisables comme ferments lactiques.ATCC 1 1 741, L salivarius salicinus ATCC 1 1 742) which have the double advantage of presenting a tropism for the oral environment and of belonging to the group of thermophilic lactobacilli directly usable as lactic ferments.
- parmi tous les mutants avirulents dérivés de toutes les espèces mentionnées ci-dessus, 5 - parmi tous les mutants avirulents dérivés d'autres espèces bactériennes et présentant des caractères nouveaux leur permettant d'entrer en compétition écologique avec d'éventuelles flores orales cariogènes, comme par exemple des souches utilisées dans l'industrie laitière (telles que Lactobacillus bulgaricus et Streptococcus thermophilus) et modifiées de façon à présenter desphénomènes d'adhérence et de coagrégation spécifiques 0 (pili, fimbriae, adhésines) et/ou non spécifiques (glycocalyx, capsules, poiysaccharides extra-cellulaires de type glucane/dextrane ou fructane/lévane) dans le milieu buccal.- among all avirulent mutants derived from all the species mentioned above, 5 - among all avirulent mutants derived from other bacterial species and having new characteristics allowing them to enter into ecological competition with possible cariogenic oral flora, such as, for example, strains used in the dairy industry (such as Lactobacillus bulgaricus and Streptococcus thermophilus) and modified so as to exhibit specific adhesion and coaggregation phenomena 0 (pili, fimbriae, adhesins) and / or non-specific (glycocalyx, capsules, extra-cellular poiysaccharides of the glucan / dextran or fructan / levan type) in the oral environment.
Cette liste n'est en aucune façon limitative et elle est susceptible d'évoluer en fonction des progrès réalisés dans la connaissance de la flore orale et de l'actualisation 5 taxonomique des espèces en cours ou à venir. Les ferments prophylactiques sont formés de l'une, ou mieux, de plusieurs des espèces mentionnées ci-dessus associées parThis list is in no way limiting and is likely to evolve as a function of the progress made in the knowledge of the oral flora and of the taxonomic updating of the species in progress or to come. Prophylactic ferments are formed from one, or better, of several of the species mentioned above associated by
FEUILLE DE REMPLACEMENT exemple dans des rapports de 1 /1 , et peuvent être conservés congelés dans l'azote liquide ou lyophilisés en fonction des objectifs industriels recherchés. Il est à noter que ces ferments prophylactiques sont également très différents des flores associées aux parodontopathies, ce qui n'exclut pas un éventuel effet prophylactique supplémentaire dans le cadre des maladies parodontales.REPLACEMENT SHEET example in ratios of 1/1, and can be stored frozen in liquid nitrogen or freeze-dried depending on the industrial objectives sought. It should be noted that these prophylactic enzymes are also very different from the flora associated with periodontopathies, which does not exclude a possible additional prophylactic effect in the context of periodontal diseases.
Les yaourts, khéfirs et autres produits à base de laits fermentes constituent un excellent support pour ce type de prévention puisque les ferments lactiques habituels utilisés pour leur fabrication appartiennent précisément aux genres Lactobacillus et Streptococcus. Ces produits laitiers conviennent donc parfaitement à la culture et à la survie des ferments prophylactiques en permettant simultanément un apport de germes vivants immédiatement compétitifs au niveau de la plaque dentaire, et un apport decalcium qui favorise la reminéralisation des fronts carieux déminéralisés. Dans ce cas, les ferments prophylactiques peuvent être utilisés en complément des ferments lactiques habituels à une concentration optimale compte-tenu des impératifs biologiques, techniques et gastronomiques recherchés, par exemple dans une fourchette de concentrations finales allant de 1 /10** à 1/101 0 par rapport aux ferments lactiques. Ils sont utilisés soit à titre de coferments s'ils supportent les procédés de fabrication et en particulier les contraintes thermiques (par exemple l'association L. salivarius, L. acidophilus et L casei subsp. rhamnosus en proportion 1/1/1 ), soit par simple addition comme par brassage en fin de fabrication (par exemple l'association L. salivarius, S. salivarius et S. mucilaginosus en proportion 1 /1 /1 ). Ces ferments prophylactiques sont également intéressants lyophilisés; et distribués par exemple par 1 à 2 millions d'unités sous forme de comprimés pharmaceutiques à sucer lentement avec un excipient approprié tel qu'un hydrate de carbone non fermentescible. En effet, le milieu buccal est un milieu favorable à la rétention (coagrégation bactérienne) puis à la croissance des bactéries lyophilisées (température, pH, .humidité, présence de nutriments et de facteurs de croissance, synergie bactérienne, etc.). Ces exemples d'utilisation des ferments prophylactiques ne sont pas limitatifs, et ils peuvent être utilisés sous quelque autre forme que ce soit, en particulier associés à tous les composés chimiques réputés pour avoir un effet préventif contre la carie dentaire, comme par exemple les composés fluorés ou les hydrates de carbones non fermentescibles.Yogurts, khefirs and other products based on fermented milks constitute an excellent support for this type of prevention since the usual lactic ferments used for their manufacture belong precisely to the genera Lactobacillus and Streptococcus. These dairy products are therefore perfectly suited to the culture and survival of prophylactic enzymes by simultaneously allowing a supply of immediately competitive live germs at the level of dental plaque, and a supply of decalcium which promotes the remineralization of demineralized carious fronts. In this case, the prophylactic ferments can be used in addition to the usual lactic ferments at an optimal concentration taking into account the biological, technical and gastronomic imperatives sought, for example in a range of final concentrations going from 1/10 ** to 1 / 10 1 0 compared to lactic ferments. They are used either as co-ferments if they support the manufacturing processes and in particular the thermal constraints (for example the association L. salivarius, L. acidophilus and L casei subsp. Rhamnosus in 1/1/1 proportion), either by simple addition as by stirring at the end of manufacture (for example the association L. salivarius, S. salivarius and S. mucilaginosus in a 1/1/1 proportion). These prophylactic ferments are also interesting lyophilized; and distributed for example by 1 to 2 million units in the form of pharmaceutical tablets to be sucked slowly with a suitable excipient such as a non-fermentable carbohydrate. In fact, the oral environment is a favorable environment for retention (bacterial coaggregation) and then for the growth of lyophilized bacteria (temperature, pH, humidity, presence of nutrients and growth factors, bacterial synergy, etc.). These examples of use of the prophylactic enzymes are not limiting, and they can be used in any other form whatsoever, in particular associated with all the chemical compounds reputed to have a preventive effect against dental caries, such as for example the compounds fluorinated or non-fermentable carbohydrates.
Le dispositif selon l'invention est particulièrement destiné aux industries diététiques, pharmaceutiques et surtout agro-alimentaires en raison de la consommation largement /répandue de yaourts et autres produits à base de laits fermentes, notamment chez les enfants pour lesquels la prévention de la carie dentaire est une préoccupation majeure.The device according to the invention is particularly intended for the dietetic, pharmaceutical and especially agrifood industries due to the widely / widespread consumption of yogurts and other products based on fermented milks, in particular in children for whom the prevention of dental caries is a major concern.
FEUILLE DE REMPLACEMENT REPLACEMENT SHEET

Claims

REVENDICATIONS
1 ) Ferments prophylactiques autres que les genres Bifidobacterium, Lactobacillus, Streptococcus et que l'espèce Actinobacillus bovis caractérisés en ce qu'ils favorisent la prévention de la carie dentaire grâce à des propriétés bactériologiques compétitives vis-à-vis d'éventuelles flores cariogènes, et à des propriétés agro-alimentaires permettant leur utilisation industrielle sous quelque forme que ce soit.1) Prophylactic ferments other than the genera Bifidobacterium, Lactobacillus, Streptococcus and the species Actinobacillus bovis characterized in that they promote the prevention of dental caries thanks to competitive bacteriological properties vis-à-vis possible cariogenic flora, and to agro-food properties allowing their industrial use in any form whatsoever.
2) Ferments selon la revendication 1 caractérisés en ce que les espèces bactériennes entrant dans leur constitution sont choisies, seules ou en association, parmi les souches non virulentes de bactéries compatibles avec le maintien de l'intégrité bucco-dentaire, en particulier les espèces de type cocci, Gram positif, immobiles, aérotolérantes et/ou capsulées comme par exemple Stomatococcus mucilaginosus. Ces ferments prophylactiques peuvent également favoriser la prévention des maladies parodontales grâce à leurs propriétés bactériologiques compétitives vis-à-vis d'éventuelles flores pathogènes associées aux parodontopathies. 3) Ferments selon les revendications 1 et 2 caractérisés en ce que les espèces entrant dans leur constitution sont choisies, seules ou en association, parmi les souches non virulentes de bactéries réputées pathogènes comme certains membres du genre Actinomyces (par exemple A. naeslundii et A. odontolyticus).2) ferments according to claim 1 characterized in that the bacterial species entering into their constitution are chosen, alone or in combination, from the non-virulent strains of bacteria compatible with the maintenance of oral integrity, in particular the species of type cocci, Gram positive, immobile, aerotolerant and / or encapsulated such as for example Stomatococcus mucilaginosus. These prophylactic enzymes can also promote the prevention of periodontal diseases thanks to their competitive bacteriological properties vis-à-vis possible pathogenic flora associated with periodontopathies. 3) Ferments according to claims 1 and 2 characterized in that the species entering into their constitution are chosen, alone or in combination, from non-virulent strains of bacteria known to be pathogenic such as certain members of the genus Actinomyces (for example A. naeslundii and A . odontolyticus).
4) Ferments selon les revendications 1 , 2 et 3 caractérisés en ce que les espèces bactériennes entrant dans leur constitution sont choisies, seules ou en association, parmi tous les éventuels mutants avirulents dérivés des espèces mentionnées ci-dessus.4) Ferments according to claims 1, 2 and 3 characterized in that the bacterial species entering into their constitution are chosen, alone or in combination, from all possible avirulent mutants derived from the species mentioned above.
5) Ferments selon les revendications 1 et 2 caractérisés en ce que les espèces entrant dans leur constitution sont choisies, seules ou en association, parmi tous les éventuels mutants avirulents dérivés d'autres espèces bactériennes, telles que des ferments lactiques modifiés de façon à présenter des caractères nouveaux leur permettant d'entrer en compétition écologique avec d'éventuelles flores orales pathogènes.5) Ferments according to claims 1 and 2 characterized in that the species entering into their constitution are chosen, alone or in combination, from all possible avirulent mutants derived from other bacterial species, such as lactic ferments modified so as to present new characters allowing them to enter into ecological competition with possible pathogenic oral flora.
6) Dispositif selon l'une quelconque des revendications précédentes caractérisé en ce que les ferments prophylactiques sont formés de l'une, ou de préférence de plusieurs des espèces bactériennes mentionnées ci-dessus associées par exemple dans des rapports de 1/1 et conservées de préférence congelées dans l'azote liquide ou lyophilisées, cette liste n'étant en aucune façon limitative et étant susceptible d'évoluer en fonction des progrès réalisés dans la connaissance de la flore orale et de l'actualisation taxonomique des6) Device according to any one of the preceding claims, characterized in that the prophylactic ferments are formed from one, or preferably from several of the bacterial species mentioned above associated for example in ratios of 1/1 and preserved from preferably frozen in liquid nitrogen or lyophilized, this list not being in any way limiting and being likely to evolve according to the progress made in the knowledge of the oral flora and the taxonomic updating of
FEUILLE DE REMPLACE espèces en cours ou a venir.SUBSTITUTE SHEET current or future cash.
7) Ferments prophylactiques selon l'une quelconque des revendications précédentes caractérisés en ce qu'ils sont particulièrement destinés à être utilisés dans la fabrication des yaourts, khéfirs et autres produits à base de laits fermentes en complément des ferments lactiques habituels. Les ferments prophylactiques peuvent être utilisés soit à titre de coferments s'ils supportent les procédés de fabrication, et en particulier les contraintes thermiques, soit par simple addition par brassage en fin de fabrication. La concentration finale optimale se situe par exemple dans une fourchette de 1 / 106 à 1 / 101 ° par rapport aux ferments lactiques compte-tenu des impératifs biologiques, techniques et gastronomiques recherchés.7) Prophylactic ferments according to any one of the preceding claims, characterized in that they are particularly intended for use in the manufacture of yogurts, khefirs and other products based on fermented milks in addition to the usual lactic ferments. The prophylactic ferments can be used either as co-ferments if they support the manufacturing processes, and in particular thermal stresses, or by simple addition by stirring at the end of manufacture. The optimal final concentration is for example in a range of 1/10 6 to 1/10 1 ° compared to lactic ferments taking into account the biological, technical and gastronomic imperatives sought.
8) Ferments prophylactiques selon l'une quelconque des revendications précédentes caractérisés en ce qu'ils peuvent être utilisés pour favoriser la prévention de la carie dentaire ou des maladies parodontales associés à tous les composés chimiques réputés pour avoir un effet préventif contre ces pathoiogies orales, comme par exemple les composés fluorés ou les hydrates de carbones non fermentescibles.8) Prophylactic ferments according to any one of the preceding claims, characterized in that they can be used to promote the prevention of dental caries or periodontal diseases associated with all the chemical compounds known to have a preventive effect against these oral pathologies, such as, for example, fluorinated compounds or non-fermentable carbohydrates.
REMPLACEMENTREPLACEMENT
FEUIL E DE REVEb-DICATIO S MODIFIEESSHEET OF MODIFIED REVEb-DICATIO S
[reçues par le Bureau international le 10 julliet 1992 (10.07.92); revendications 1-3,7 et 8 modifiées; autres revendications inchangées (2 pages)][received by the International Bureau on 10 July 1992 (10.07.92); claims 1-3,7 and 8 amended; other claims unchanged (2 pages)]
1 ) Ferments prophylactiques autres que les genres Bifidobacterium, Lactobacillus, Streptococcus et que l'espèce Actinobacillus bovis caractérisés en ce qu'ils favorisent la prévention de la carie dentaire grâce à des propriétés bactériologiques compétitives vis-à-vis d'éventuelles flores cariogènes, et à des propriétés agro-alimentaires .permettant leur utilisation industrielle sous quelque forme que ce soit.1) Prophylactic ferments other than the genera Bifidobacterium, Lactobacillus, Streptococcus and the species Actinobacillus bovis characterized in that they promote the prevention of dental caries thanks to competitive bacteriological properties vis-à-vis possible cariogenic flora, and to agro-food properties. allowing their industrial use in any form whatsoever.
2) Ferments selon la revendication 1 caractérisés en ce que les espèces bactériennes entrant dans leur constitution sont choisies, seules ou en association, parmi les souches non virulentes de bactéries compatibles avec le maintien de l'intégrité bucco-dentaire, en particulier les espèces de type cocci, Gram positif, immobiles, aérotolérantes et/ou capsulées comme par exemple Stomatococcus mucilaginosus. Ces ferments prophylactiques peuvent également favoriser la prévention des maladies parodontales grâce à leurs propriétés bactériologiques compétitives vis-à-vis d'éventuelles flores pathogènes associées aux parodontopathies. 3) Ferments selon les revendications 1 et 2 caractérisés en ce que les espèces entrant dans leur constitution sont choisies, seules ou en association, parmi les souches non virulentes de bactéries réputées pathogènes comme certains membres du genre Actnomyces (par exemple A. naeslundiietA. odontolyticυs).2) ferments according to claim 1 characterized in that the bacterial species entering into their constitution are chosen, alone or in combination, from the non-virulent strains of bacteria compatible with the maintenance of oral integrity, in particular the species of type cocci, Gram positive, immobile, aerotolerant and / or encapsulated such as for example Stomatococcus mucilaginosus. These prophylactic enzymes can also promote the prevention of periodontal diseases thanks to their competitive bacteriological properties vis-à-vis possible pathogenic flora associated with periodontopathies. 3) Ferments according to claims 1 and 2 characterized in that the species entering into their constitution are chosen, alone or in combination, from non-virulent strains of bacteria reputed to be pathogenic such as certain members of the genus Actnomyces (for example A. naeslundiietA. Odontolyticυs ).
4) Ferments selon les revendications 1 , 2 et 3 caractérisés en ce que les espèces bactériennes entrant dans leur constitution sont choisies, seules ou en association, parmi tous les éventuels mutants avirulents dérivés des espèces mentionnées ci-dessus.4) Ferments according to claims 1, 2 and 3 characterized in that the bacterial species entering into their constitution are chosen, alone or in combination, from all possible avirulent mutants derived from the species mentioned above.
5) Ferments selon les revendications 1 et 2 caractérisés en ce que les espèces entrant dans leur constitution sont choisies, seules ou en association, parmi tous les éventuels mutants avirulents dérivés d'autres espèces bactériennes, telles que des ferments lactiques modifiés de façon à présenter des caractères nouveaux leur permettant d'entrer en compétition écologique avec d'éventuelles flores orales pathogènes.5) Ferments according to claims 1 and 2 characterized in that the species entering into their constitution are chosen, alone or in combination, from all possible avirulent mutants derived from other bacterial species, such as lactic ferments modified so as to present new characters allowing them to enter into ecological competition with possible pathogenic oral flora.
6) Dispositif selon l'une quelconque des revendications précédentes caractérisé en ce que les ferments prophylactiques sont formés de l'une, ou de préférence de plusieurs des espèces bactériennes mentionnées ci-dessus associées par exemple dans des rapports de 11l et conservées de préférence congelées dans l'azote liquide ou lyophilisées, cette liste n'étant en aucune façon limitative et étant susceptible d'évoluer en fonction des progrès réalisés dans la connaissance de la flore orale et de l'actualisation taxonomique des espèces en cours ou à venir.6) Device according to any one of the preceding claims, characterized in that the prophylactic ferments are formed from one, or preferably from several of the bacterial species mentioned above associated for example in ratios of 11l and preferably stored frozen. in liquid nitrogen or lyophilised, this list being in no way limiting and being likely to evolve according to the progress made in the knowledge of the oral flora and the taxonomic updating of current or future cash.
7) Ferments prophylactiques selon l'une quelconque des revendications précédentes caractérisés en ce qu'ils sont particulièrement destinés à être utilisés dans la fabrication des yaourts, khéfirs et autres produits à base de laits fermentes en complément des ferments lactiques habituels. Les ferments prophylactiques peuvent être utilisés soit à titre de coferments s'ils supportent les procédés de fabrication, et en particulier les contraintes thermiques, soit par simple addition par brassage en fin de fabrication. La concentration finale optimale se situe par exemple dans une fourchette de 1 / 106 à 1 / 1010 par rapport aux ferments lactiques compte-tenu des impératifs biologiques, techniques et gastronomiques recherchés.7) Prophylactic ferments according to any one of the preceding claims, characterized in that they are particularly intended for use in the manufacture of yogurts, khefirs and other products based on fermented milks in addition to the usual lactic ferments. The prophylactic ferments can be used either as co-ferments if they support the manufacturing processes, and in particular thermal stresses, or by simple addition by stirring at the end of manufacture. The optimal final concentration is for example in a range of 1/10 6 to 1/10 10 compared to the lactic ferments taking into account the biological, technical and gastronomic imperatives sought.
8) Ferments prophylactiques selon l'une quelconque des revendications précédentes caractérisés en ce qu'ils peuvent être utilisés pour favoriser la prévention de la carie dentaire ou des maladies parodontales associés à tous les composés chimiques réputés pour avoir un effet préventif contre ces pathologies orales, comme par exemple les composés fluorés ou les hydrates de carbones non fermentescib.es. 8) Prophylactic ferments according to any one of the preceding claims, characterized in that they can be used to promote the prevention of dental caries or periodontal diseases associated with all the chemical compounds known to have a preventive effect against these oral pathologies, such as, for example, fluorinated compounds or non-fermented carbohydrates.
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